Вівторок
23.04.2024
23:16
Форма входу
Школа №4
Наше опитування
Хто відвідав сайт
Всього відповідей: 289
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Календар подій
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Наші друзі
Андріївський ДНЗ "Ластівка"
Новоукраїнська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №4
Головна » 2012 » Листопад » 19 » Дні без насильства
10:33
Дні без насильства

    Нині серед учнівської молоді надзвичайно загострилася проблема насильства, здійснюваного самими дітьми одне до одного. Статистичні дані свідчать про зниження темпів зростання насильства в середовищі підлітків, але це зумовлено демографічними чинниками. Рівень криміналізації в дитячому середовищі лишається високим.

 Поряд з іншими чинниками, що породжують насильницьку злочинну поведінку неповнолітніх (криза моралі, економічна нестабільність, негативне мікросередовище), особливої актуальності набуває вплив засобів масової інформації. Саме ЗМІ створюють інформаційний фон, на якому неповнолітній формує хибний світогляд щодо способу і стилю життя, моделей поведінки, шляхів досягнення своїх цілей. Насаджуються моделі аморальної поведінки телегероїв, культ сили, жорстокості, насильства тощо.

Результати дослідження свідчать, що серед форм насильства переважають такі форми, як побиття, образи, приниження, копняки, запотиличники, використання образливих прізвиськ, псування майна іншої особи, позбавлення їжі та грошей, неприємні дотики до тіла, бойкот тощо. Найчастіше насильство до дітей чинять: інші діти (95%), батьки (68%) та дорослі, які працюють з дітьми (39%); від 24% до 37% дітей зазнають насильства вдома, на вулиці, в школі (від практично щоденного до кількох раз на місяць).

Жорстоке поводження з дітьми – проблема держави та кожної свідомої особистості. Прояви проблеми – це тисячі дітей, які не отримують освіти, не мають постійного місця проживання, жебракують, примушуються до важкої праці, потерпають від побиття й насильства. Вона виявляється в комерційній сексуальній експлуатації дітей, торгівлі дітьми, а також численних фактах страшної агресії та жорстокості стосовно дітей, які стають відомими широкій громадськості завдяки засобам масової інформації.

 Серед важливих психологічних чинників варто зазначити особливості підліткового віку. Це критичний період у житті людини, коли відбуваються значні фізіологічні та психологічні зміни, формуються життєві цінності, виникає потреба в самоствердженні серед однолітків; це час суперечностей між прагненням автономії, самостійності і гострою потребою в розумінні, підтримці з боку дорослих.

 Педагогічні шляхи пропедевтики цієї проблеми в школі обговорювалися на засіданнях педагогічної ради. 

Надійними партнерами школи з профілактичної роботи є служба у справах дітей Новоукраїнської РДА (керівник Андрескул О.С.).

 Виступи на загальношкільних зборах, проведення тижнів правових знаків, профілактичні бесіди по недопущенню правопорушень стало доброю традицією в роботі служби та школи. Не залишивши школу без уваги та охоче відгукнулись на прохання провести профілактичний захід «16 днів без насильства». Змістовним, цікавим та повчальним був виступ Мироненка Ю.П., який із задоволенням вислухали учні школи.

  Ми впевнені, що подолання проблем можливе у тісній співпраці батьків школи, громади.

Іщенко П.М., педагог-організатор Новоукраїнської ЗШ І-ІІІ ст.№4.

 

 

Переглядів: 463 | Додав: zosh4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz